Goed afsluiten om vooruit te kunnen kijken

mediator Eigen Woning en scheiding, Financieel Reageer  

Niet alleen scheidingen bij huwelijken zorgen voor grote problemen. Ook bij geregistreerd partnerschap of mensen die samenwonen, en uit elkaar gaan, moeten er duidelijke afspraken worden gemaakt. Afspraken over de financiële afhandeling en de daarbij komende fiscale consequenties.

Woning
Vorige week was hier nog een stel dat samen een huis had. Ze zijn twee jaar geleden uit elkaar gegaan en hij wilde de woning behouden. Dat kon volgens de hypotheekverstrekker niet alleen op zijn loon, dus besloten ze de woning op beide namen te laten staan.

Dit, zodat hij er in kon blijven wonen. “Dat zit wel goed”, dachten ze. Daarbij hebben ze nooit aan de (fiscale) consequenties gedacht.

Zij kreeg namelijk een nieuwe vriend en wilde samen met hem een huis kopen. Dat ging helaas niet, want…

 ze had al een woning.

‘Iemand had hun moeten informeren over de (fiscale) consequenties’

Nooit had ze er meer rekening mee gehouden dat de woning waar haar ex-vriend nu in zat problemen zou opleveren in toekomstige situaties. Iemand had hun dit toen moeten vertellen.

Advies

De situatie nu? Ik heb haar ex-vriend geadviseerd het huis te verkopen, zodat ze beiden verder kunnen met hun leven. Lukt hem dat niet meteen, dan zal ze niets met haar nieuwe partner kunnen kopen en moeten wachten. Dat wachten kan een maand, twee maand, maar ook vijf of tien jaar duren.

Commentaar toevoegen